ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață criticul și istoricul literar Eliza Botezatu

07:55 | 10.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Criticul și istoricul literar Eliza Botezatu, profesor universitar, deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” s-a stins ieri din viață, la vârsta de 83 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost public ieri seară pe rețelele de socializare de către Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”.  ”Cu profundă durere în suflet anunţăm că am pierdut o personalitate de excepție – Eliza Botezatu, profesor universitar, șef catedră Literatura română și comparată din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău - o personalitate remarcabilă, un model de patriotism şi devotament, o profesionistă desăvârșită, o soție minunată, o mamă grijulie, o bunică iubitoare, o străbunică duioasă, o colegă de excepție, un veritabil pedagog și manager. Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unei personalități despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine”, se menționează în necrolog.

Eliza Botezatu s-a născut pe 7 noiembrie 1938 în comuna Briceni, județul Soroca, astăzi raionul Dondușeni. A absolvit școala de șapte clase din satul natal, după care a mers la școala medie din Sudarca, același raion. A urmat studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova între anii 1956–1961, cât și diverse cursuri de pedagogie, stilistică și știință literară. După absolvirea studiilor, a activat la Institutul Pedagogic din Bălți ca lector-asistent (1961–1966). În 1966 devine lector superior, apoi doctor în științe filologice în 1972 și conferențiar în 1973. În perioada 1974–1979 este șef de catedră la același institut. Din 1979 este colaborator științific superior la Institutul de Limbă și Literatură al AȘM, ulterior este șef de catedră și profesoară la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.

În 1954 a debutat cu poezii în ziarul ”Tinerimea Moldovei”. A publicat peste 400 de articole în ziare, reviste, periodice de specialitate despre procesul literar contemporan. A editat volumele: ”Poezia meditativă moldovenească” (1977), ”Cheile artei” (1980), ”Poemul moldovenesc contemporan” (1981), ”Lumina darnică a poeziei” (1987), ”Poezia și folclorul: puncte de joncțiune” (1987), ”Poezia și dialectica vieții” (1988, 2009) ș.a.

Eliza Botezatu a fost distinsă cu ordinul ”Gloria Muncii” (1999) și cu insigna ”Eminent al Învățământului Public din R. Moldova” (1978). În 2005 a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți.

Cei care vor să-și ia rămas bun de la regretatul critic și istoric literar o vor putea face în seara zilei de astăzi, începând cu ora 17.00, la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!