ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Culturii a lansat un concurs de finanțare a producțiilor teatrale

15:29 | 10.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Un concurs de finanțare a producțiilor teatrale a lansat în premieră astăzi Ministerul Culturii al R. Moldova, informează MOLDPRES

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a declarat că este nespus de bucuros să anunțe o nouă linie de finanțare a producțiilor de teatru, circ si spectacole muzicale, o nouă linie a spectacolelor în R. Moldova.

”Ceea de ce ne-am lovit de la bun început, din momentul în care am preluat acest mandat, a fost lipsa de finanțare a proiectelor teatrale, a montărilor. În lipsa investițiilor, cu tot talentul, cu toată bunăvoința, cu toată dorința și entuziasmul artiștilor, regizorilor și actorilor noștri, produsul final în mare parte avea de suferit. Ceea ce am obținut și este într-adevăr o premieră în aceste condiții extrem de grele, când țara noastră și nu doar țara noastră, ci tot globul pământesc, țările din jur trec printr-o criză extraordinară, incredibilă, noi venim acum cu o ofertă clară, cu o linie nouă de finanțare a proiectelor de spectacole, nediminuând subvențiile care sunt fixate în bugetul de stat”, a subliniat Sergiu Prodan.

Potrivit oficialului, bugetul inițiativei este, pentru primul an, 15 mln de lei (circa 750 mii de euro), bani care se vor oferi în bază de concurs de proiecte. Scopul proiectului este de a promova patrimoniul cultural imaterial și formele tradiționale, dar și cele de artă cu expresii culturale noi, inovatoare, experimentale.

”Filosofia este una de promovare și încurajare, motivare a excelentei artistice. Este vorba de o investiție în repertoriu, nu vorbim de un concert unic. Vorbim de un produs care rămâne în repertoriul teatrului și este utilizat mai departe în favoarea teatrului, în favoarea spectatorilor. Aceste proiecte câștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate. Este o finanțare nerambursabilă, dar ea va fi condiționată. E vorba de valoarea artistică, de spectacole care să aducă imagine instituției, culturii țării, atractivitate pe plan mondial. Este un proiect pilot. Vom  da startul unei noi paradigme a spectacolelor din R. Moldova. Pe viitor, vom dori să obținem un sistem de finanțare nou în domeniul culturii din R. Moldova. În urma rezultatelor, teatrele vor primi un anumit punctaj și la următoarea sesiune de concurs pentru proiecte de spectacole, acest punctaj va fi luat în considerație. Cei care vor reuși, vor avea și mai mult, cei care vor rămâne în urmă, vor rămâne în urmă. Care este limita unui proiect de buget care poate fi solicitat? Nu există limită. Există doar obligația de a produce plusvaloarea. Arta este un produs elitar, scump și acesta trebuie să fie vândut”, a mai spus ministrul Culturii.

Proiectele vor fi evaluate de către o comisie, care va pune un punctaj de credibilitate. Fiecare instituție poate depune până la toamnă nu mai mult de două proiecte.

În R. Moldova funcționează 16 instituții teatral-concertistice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!