ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 21 iunie, odată cu solstițiul a început vara astronomică

12:13 | 21.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Solstițiul de vară, produs astăzi la ora 12:14, a marcat începutul verii astronomice. La această dată este înregistrată cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte a anului, transmite MOLDPRES.

Solstițiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mică, respectiv la cea mai mare înălțime față de Ecuator. După momentul solstițiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de șase luni, până la 21 decembrie, când este momentul solstițiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul derulează în sens invers. Solstițiul de vară (respectiv de iarnă) nu se produce în fiecare an la aceeași dată și la aceeași oră. În anii bisecți, solstițiul de vară se poate întâmpla să se producă la 20 iunie.

Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii "nopților albe".

În acest an, cele mai scurte nopți sunt între 19 și 24 iunie și vor avea o durată de 8 ore și 28 de minute. Cel mai târziu apus de Soare se va produce în 2022 în perioada 24 iunie - 1 iulie, când acesta va apune la ora 21:04, potrivit calendarului publicat de astro-urseanu.ro. 

Foto simbol

img22004643

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!