ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD va oferi R. Moldova un împrumut de 300 mln de euro pentru sporirea securității energetice

19:28 | 23.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/.  Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va oferi Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro, pentru sporirea securității energetice, prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze pentru complementarea celor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR). 

Împrumutul, acordat în contextul „Cadrului de reziliență și mijloace de trai al BERD”, cu un buget total de două miliarde de euro, destinat sprijinirii Ucrainei și țărilor din vecinătate afectate de criza de securitate din regiune, va fi împărțit în două tranșe: tranșa de urgență de 200 de milioane de euro va fi utilizată, la necesitate, pentru a spori reziliența ţării în cazul unor posibile limitări/întreruperi a aprovizionării cu gaze naturale; 100 de milioane de euro vor putea fi utilizați pentru a crea o rezervă strategică de gaze naturale care va fi stocată în România sau Ucraina.

„Scopul tranzacției este de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a țării noastre și de a proteja necesitățile de bază a 2,7 milioane de moldoveni și refugiați din Ucraina. Iar progresele recente înregistrate de țara noastră în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între România și Moldova oferă mijloacele tehnice pentru a înlocui furnizarea energiei de la nodurile UE în cazul limitărilor/sistării furnizării”, indică MIDR.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, acest împrumut de la BERD este un pilon important spre a deveni mai independenți și mai rezistenți la provocările energetice, prin crearea altor noi alternative de livrare a gazelor naturale din spațiul european.

BERD este unul dintre principalii investitori în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro prin 154 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru peste 1.000 de firme din țară pentru a le ajuta să își îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Foto: MIDR

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!