ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hidrologii au anunţat Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul râului Prut

08:24 | 25.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până la 30 iunie avertizare hidrologică de scurgere scăzută, în bazinul râului Prut, transmite MOLDPRES.

„În legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în intervalul 24 – 30 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-23% din valorile medii multianuale, iar în râurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale, cu excepția afluenților de stânga ai râului Nistru”, indică instituţia.

În acelaşi timp, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Cod Portocaliu hidrologic înseamnă că există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor. În cazul când debitul apei atinge cote de 30% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile se emite Сod Portocaliu de Secetă Hidrologică.

De asemenea, până la 1 iulie, în țară este valabil și Codul Galben de pericol excepțional de incendiu.

Foto: SHS

img22004763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!