ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pacienții oncologici depistați primar beneficiază mai rapid de prima investigație, a anunțat CNAM

10:19 | 08.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Timpul de așteptare la investigațiile de înaltă performanță pentru persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice s-a redus de la 45 de zile la 5 zile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), acest fapt se datorează semnării de către CNAM a unor acorduri adiționale cu mai mulți prestatori de servicii medicale de înaltă performanță pentru circa 2000 de investigații, în valoare totală de peste 4,8 milioane de lei (circa 240 mii de euro). Este vorba de efectuarea tomografiei/tomografiei computerizate și imagistică prin rezonanţă magnetică.

Conform datelor prezentate de prestatorii contractați, pe parcursul lunii iunie au fost efectuate 161 de investigații de înaltă performanță, dintre care 123 de tomografii computerizate și 38 de servicii de rezonanță magnetică. „Ne bucură faptul că s-a reușit reducerea timpului de așteptare la prima investigație de tomografie și rezonanță magnetică necesare pacienților cu maladii oncologice primar depistați, ca să înceapă cât mai repede tratamentul. Totodată, examinăm posibilitatea de a atribui și medicilor oncologi din raioane dreptul de a prescrie investigații de înaltă performanță. Astfel va crește și mai mult accesul persoanelor asigurate la acest tip de servicii”, a spus directorul CNAM, Ion Dodon.

În prezent, biletul de trimitere pentru accesarea acestor investigații este eliberat de medicii specialiști de profil de la Centrul consultativ diagnostic al Institutului Oncologic.

Foto simbol

img22005085

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!