ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

China a devenit al patrulea mare partener comercial al Republicii Moldova

14:24 | 12.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Volumul comerțului dintre China și Republica Moldova a crescut de la doar 70.000 de USD la începutul stabilirii relațiilor diplomatice, acum 30 de ani, la 849 de milioane USD în 2021, cunoscând o dezvoltare rapidă, iar China devenind al patrulea mare partener comercial al Moldovei, conform lui Yan Wenbin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, care a susţinut un interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

“China este acum una dintre principalele piețe de export pentru vinul moldovenesc, apreciat de tot mai mulți consumatori chinezi. Ambasada Chinei promovează activ exportul de vin moldovenesc în China, împreună cu partenerii chinezi și moldoveni. Nu cu mult timp în urmă, la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei Chinei în Moldova, pe platforma Douyin a avut loc o transmisie în direct, de promovare și vânzare de vinuri moldovenești, cu rezultate favorabile”, a apreciat ambasadorul.

Potrivit şefului misiunii diplomatice chineze la Chişinău, “fiind cea mai mare piață de consum din lume, China este dispusă să importe și alte produse agricole de înaltă calitate din Moldova”. “China a aprobat intrarea pe piața sa a uleiului vegetal comestibil și a nucilor decojite din Moldova. Sunt foarte conștient de faptul că, din cauza conflictului din regiune, produsele agricole moldovenești și-au pierdut temporar unele piețe tradiționale de export. Ambasada Chinei și cu mine lucrăm activ pentru a stimula accesul pe piața chineză a cât mai multe produse agricole moldovenești”, a spus Yan Wenbin.

Sursa citată a menţionat că în calitate de bun prieten și partener, China a oferit întotdeauna, atât cât s-a putut, sprijin în dezvoltarea socială și economică a Moldovei. “Cel mai recent exemplu îl constituie centrala electrică fotovoltaică de la Criuleni, construită cu sprijinul guvernului chinez și pusă în funcțiune la începutul  anului curent. Acest proiect este de o importanță majoră și deosebită în contextul crizei energetice din Moldova. În plus, guvernul moldovenesc a aprobat oficial proiectul Centrul de Medicină Chineză, faza a treia, realizat cu sprijinul Chinei care va fi implementat în scurt timp”, a conchis Wenbin.

img22005169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!