ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Chișinăul a împlinit 586 de ani de la prima atestare documentară

16:14 | 16.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău, a împlinit astăzi 586 de ani de la prima atestare documentară, transmite MOLDPRES.

Prima menţiune documentară a Chişinăului ca localitate datează din 17 iulie 1436 (Chișinăul lui Acbaș). A doua mențiune documentară, în ordine cronologică, datează din 1466, în documentul de proprietate, eliberat de Ștefan cel Mare, prin care confirmă unchiului său Vlaicu Pârcălab de Cetatea Albă, o seliște, cu întreaga moșie și cu moară.

În evul mediu satul Chişinău era dens populat. Treptat, orașul devine un important centru comercial, în care se consolidează comerţul permanent, de iarmaroc. Locuitorii au trăit şi timpuri mai grele. Chişinăul a fost devastat de turci şi tătari în mai multe rânduri. Războaiele ruso-turceşti din sec. XVIII şi XIX au provocat multe daune şi au ruinat oraşul.

Treptat Chişinăul se extinde teritorial spre actualul bd. Ştefan cel Mare, numit pe atunci str. Moskovskaia. În 1830-1836 este înălţată Catedrala cu clopotniţa şi pusă baza unei grădini publice. Creşterea oraşului a făcut ca satele Buiucani, Schinoasa, Tăbăcăria, Mălina să devină suburbii ale Chişinăului în anii 1830-1840.

Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Capitala țării şi-a schimbat mult aspectul general în anii 50-70 ai sec. XIX, când l-a avut ca arhitect al oraşului pe Alexandr Bernardazzi. Acesta a proiectat unele străzi, cartiere și cele mai importante clădiri ale Chișinăului.

În prezent, capitala țării numără o populație de circa 600 de mii de cetățeni. Chișinăul găzduiește ambasadele multor state, reprezentanțe ale unor instituții și organisme internaționale. Aici au loc reuniuni, conferințe științifice mondiale, se deschid expoziții și târguri. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul Municipal).

În acest an, cu ocazia aniversării a 586 de ani de la prima atestare documentară a orașului, municipalitatea a organizat festivalul „Te salut, Chișinău!", care se desfășoară în perioada 14-17 iulie în centrul capitalei. Agenda evenimentului include diverse activități cultural-artistice: spectacole de muzică populară și muzică ușoară, târguri ale meșterilor populari și artizanali, spectacole teatrale, ateliere, expoziții și activități pentru copii.

Foto simbol

img22005307

img22005307

img22005307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!