ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat un film documentar despre scriitorul Vladimir Beșleagă

12:20 | 26.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. ”Telefilm Chișinău” în parteneriat cu Teatrul Național ”Eugene Ionesco” au organizat ieri premiera filmului documentar ”Zbor” de Eugeniu Popovici, despre scriitorul Vladimir Beșleagă. Premiera a avut loc în ziua în care scriitorul a împlinit 91 de ani, informează MOLDPRES

La eveniment au participat șeful statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, directorul general al Companiei Publice ”Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu, directorul ”Telefilm Chișinău”, Mircea Surdu, oameni de cultură și artă.

În alocuțiunea sa, Președintele Maia Sandu a menționat între altele că Vladimir Beșleagă e omul care nu s-a lăsat zdrobit de vremi și și-a continuat zborul chiar și atunci când avea aripa frântă. ”Este cea mai importantă lecție pe care putem s-o învățăm de la Domnia sa. Modelele morale sunt foarte importante pentru oameni, în special în vremuri dificile. Avem nevoie de asemenea modele la care să ne putem raporta mai ales în vremurile de restriște pe care le trăim. Mulți ani sănătoși și plini de inspirație omului, artistului, purtătorului de autoritate morală Vladimir Beșleagă!”, i-a urat Maia Sandu scriitorului.

La rândul său, directorul general al Companiei ”Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu, a afirmat că Vladimir Beșleagă ne oferă un exemplu de luciditate. ”Este unul dintre puținii mohicani care a supraviețuit atât din punct de vedere fizic, cât și spiritualicește”, a constatat el, iar directorul Studioului ”Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu a subliniat că regizorul Eugeniu Popovici s-a apropiat de un munte al culturii noastre.

Vladimir Beșleagă s-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii ”Zbânțuilă”, urmat de cărțile ”Vacanța mea” (1959), ”La fântâna Leahului” (1963), ”Vrei să zbori la Lună?” (1964). Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic ”Zbor frânt” (1966). A mai publicat: ”Acasă” (1976), ”Isai” (1976), ”Ignat și Ana” (1979), ”Durere” (1979), ”Durere frântă” (1981), ”Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), ”Cumplite vremi” (1990, 2017), ”Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988). A semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!