ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost lansată Săptămâna de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

12:06 | 05.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova va participa la Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile. În perioada 5-11 septembrie, vor fi organizate la nivel național acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile (BNT), relatează MOLDPRES.

R. Moldova se alătură campaniei Săptămâna globală de acțiuni în BNT cu genericul "Investiți pentru a proteja!". Centrele de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale și comunitare vor organiza activități de sensibilizare  a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în 16 comunități din opt raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, a festivalurilor gastronomice.

„Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT. La nivel global opt din zece decese (78%) sunt cauzate de BNT. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sunt provocate de BNT”, arată un comunicat al programului Viaţă sănătoasă.

Săptămâna globală de acțiuni în BNT este o campanie inițiată pentru a crește gradul de conștientizare de către societate a nevoii de a da prioritate urgentă finanțării prevenirii și controlului BNT și de a construi sisteme de sănătate reziliente care să nu lase pe nimeni fără asistența necesară. Campania este organizată la nivel global al cincilea an consecutiv de NCD Alliance (Alianța BNT).

Foto: prosanatate.md

img22006609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!