ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrele de asistență și consiliere pentru agresorii familiali vor activa după un nou Regulament-cadru

11:16 | 07.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a adoptat astăzi noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a Centrului de Asistență și Consiliere pentru agresorii familiali și standardele minime de calitate, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Regulamentul vine să eficientizeze activitatea prestatorilor de servicii specializate adresate agresorilor familiali, prin stabilirea unui mecanism de cooperare dintre instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen, cum ar fi subdiviziunile de poliție, organele de probațiune și structurile de asistență socială. Astfel, va fi asigurată o monitorizare mai eficientă a agresorilor familiali pentru a nu comite recidive și pentru ai motiva să-și schimbe comportamentul agresiv și violent.

Noul Regulament-cadru prevede excluderea categoriei de beneficiari adolescenții cu comportament violent, întrucât pentru categoria respectivă este necesară crearea unor servicii specializate pentru minorii aflați în conflict cu legea. Concomitent, vor fi excluse serviciile de consiliere a cuplului, activitatea centrelor fiind axată în totalitate pe consilierea agresorilor familiali.

De asemenea, a fost majorat numărul de ședințe de consiliere în grup de la 24-26 până la 30-35 și s-a stabilit durata programului de consiliere individuală, care va include 3-5 ședințe. Programele destinate agresorilor se axează pe certitudinea că persoanele au capacitatea de a se schimba, de a fi empatici și responsabili.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul Național de Probațiune, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale, Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor din mun. Chișinău, centrele de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din orașele Drochia, Căușeni, Ocnița și mun. Chișinău, reprezentanți ai societății civile.

Menționăm că, pe parcursul anului 2022, în cadrul celor patru centre de consiliere a agresorilor familiali au primit asistență specializată 117 agresori familiali.

Foto: Guvern

img22006673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!