ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va adera la sistemul EUCARIS

11:26 | 07.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul pentru aderarea Republicii Moldova la Tratatul Sistemului european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS), semnat în 2000, și la Protocolul de modificare a Tratatului cu privire la EUCARIS, semnat în 2017, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Sistemul european de informații (EUCARIS) reprezintă un sistem comun de schimb de date și informații referitoare la vehicule și permise de conducere, iar punctul forte al acestuia constă în schimbul rapid și interactiv de date, acest lucru fiind important la verificarea înmatriculării vehiculelor, în lupta împotriva furtului de mașini și fraudei documentelor aferente. Prin urmare, R. Moldova va beneficia de acces la un sistem performant de evidență în domeniul înmatriculării vehiculelor și permiselor de conducere, precum și va deține date actuale și exacte în acest sens.

Aderarea țării noastre la Tratat și Protocol va avea un impact pozitiv prin îmbunătățirea situației rutiere pe teritoriul țării, reducerea discrepanțelor legate de gradul de siguranță rutieră, reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea numărului de accidente cu consecințe grave, precum și responsabilizarea conducătorilor auto și conștientizarea riscurilor asociate normelor rutiere. 

Obiectivul de bază al Tratatului este acordarea de sprijin în prevenirea, investigarea și urmărirea actelor ilegale împotriva reglementărilor normative ale fiecărui stat parte, în domeniul permiselor de conducere, al înmatriculării vehiculelor, a altor fraude și acte criminale cu privire la vehicule sau înmatricularea acestora. 

Foto: Guvern

img22006675

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!