ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova participă la o operațiune regională de mediu

09:50 | 13.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Până la 15 septembrie, angajaţi din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) participă la evenimentul organizat sub egida SELECT (Centrul Sud-Est-European de Aplicare a Legii) - Operațiunea Regională TOX. Acţiunea este axată pe detectarea, investigarea, controlul și analiza infracțiunilor, ce țin de transportarea ilegală a deșeurilor, transmite MOLDPRES.

Potrivit IPM, în cadrul operaţiunii sunt efectuate razii intense de control pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în special în perimetrul liniei de hotar, în vederea verificării legalității transportării transfrontaliere a deșeurilor, cu utilizarea informațiilor oferite de colegii din Serviciul Vamal.

„Este evident că contravențiile legate de deșeuri, ca parte a celor de mediu, au o dimensiune internațională. Traficul ilegal transfrontalier de deșeuri generează venituri semnificative. Pe lângă costurile financiare, traficul de deșeuri are un impact enorm pentru mediu și pentru sănătatea publică/umană. Drept urmare, evenimentul are menirea de a evalua, analiza și partaja informațiile privind transporturile de deșeuri, de a îmbunătăți criteriile de analiză a riscurilor, cu accent în special pe detectarea contravențiilor împotriva mediului la nivel național și regional, și de a oferi recomandări la implementarea practicilor internaționale”, conform sursei citate.

Operațiunea Regională TOX este desfășurată sub egida SELECT, o organizație internațională de aplicare a legii, bazată pe tratate care sprijină statele sale membre în prevenirea și combaterea criminalității transnaționale grave și organizate, inclusiv a infracțiunilor de mediu. Pe lângă cele 11 state membre (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria), SELECT are peste 25 de țări și organizații partenere, atât din domeniul public, cât și privat.

Foto: IPM

img22006841

img22006841

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!