ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a modificat Metodologia de calculare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale

12:07 | 13.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința publică de astăzi, modificările la Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, transmite MOLDPRES.

Modificările propuse la Metodologia în vigoare vor permite intervenția promptă în vederea ajustării prețurilor reglementate la condițiile de pe piață, în vederea evitării incapacității de plată a furnizorilor reglementați. „În condițiile variațiilor majore ale prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație fără precedent pe piața gazelor naturale), furnizorii de gaze naturale care procură gaze naturale de la furnizorii externi se confruntă cu un deficit de numerar la achiziționarea gazelor naturale, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a acestora”, indică ANRE.

Potrivit Regulamentului privind situațiile excepționale pe piaţa gazelor naturale, aprobat prin Hotărâre de Guvern, ca măsură preventivă este stabilită aplicarea unei politici tarifare adecvate, care să asigure ca preţurile reglementate să acopere pe deplin costurile minime, reale şi necesare ale întreprinderilor de gaze naturale în legătură cu desfăşurarea activităților lor pe piaţa gazelor naturale, precum şi evitarea şi neadmiterea situaţiei de acumulare a datoriilor faţă de furnizorii externi.

Finalitățile urmărite prin elaborarea proiectului de modificare a Metodologiei sunt: ajustarea cadrului de reglementare secundar la noile prevederi ale legislației primare; excluderea echivocului la interpretarea și aplicarea prevederilor Metodologiei; asigurarea funcționării eficiente și asigurarea viabilității financiare a întreprinderilor de gaze naturale prin stabilirea preţurilor reglementate care să acopere costurile minime, reale şi necesare în legătură cu desfășurarea activităţilor reglementate.

„Având în vedere situaţia de urgenţă pe piaţa gazelor naturale şi necesitatea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale, modificările vor intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a rezumat ANRE.

img22006852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!