ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sculptorul Valentin Vârtosu îşi sărbătoreşte cea de-a 60-a aniversare

15:48 | 21.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Cunoscutul sculptor Valentin Vârtosu, laureat al unor premii naţionale şi internaţionale, a împlinit astăzi 60 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în anul 1962, în satul Slobozia-Cremene, Soroca. În 1977-1981 a studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău, secţia Arhitectură. Debutează în 1990 cu portretul sculptural "Mihail Ivanovici". Participă la numeroase expoziții de grup organizate în R. Moldova şi în alte ţări.

Sculptorul Valentin Vârtosu este autorul unor cruci memoriale în amintirea victimelor regimului sovietic, al plăcilor comemorative instalate în locuri publice: Alexei Mateevici – în satul Zaim, raionul Căuşeni, Mihai Eminescu – la Bălţi, Vasile Stroescu – la Trinca, Edineţ, Alexandru Lipcan – la Cahul, B. P. Hasdeu - la Biblioteca Municipală "B. P. Hasdeu" din Chişinău, Grigore Adam – la Bălăneşti, Nisporeni etc.

Însuşi artistul se consideră un sculptor autodidact. Lucrează cu diverse materiale: piatră, fier, lemn, ceramică, sticlă, sfoară, cupru, plastic, gresie ș.a.

Lucrările sculptorului Valentin Vârtosu se află în colecții publice şi private din ţară şi de peste hotare. A fost distins cu mai multe premii la numeroase expoziţii-concurs naţionale şi internaţionale. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP).

img22007120

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!