ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primele cisterne de păcură, care vor suplini rezerva de stat, au ajuns în țară

12:55 | 26.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Primele cisterne de păcură, care vor suplini rezerva de stat, au ajuns astăzi în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, Guvernul este în proces de pregătire pentru sezonul rece al anului.

În scopul asigurării necesarului de păcură pentru perioada rece, pe 15 septembrie curent, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că Societatea de Acțiuni „Termoelectrica” va semna contracte de vânzare-cumpărare a păcurii, în cantitate de până la 190 de mii de tone.

Achiziția efectuată de Termoelectrica va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Transportarea păcurii va fi asigurată de Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

La mijlocul lunii septembrie, Termoelectrica a anunțat că are în rezerve păcură pentru a asigura serviciile de termoficare timp de o lună și jumătate. Sezonul de încălzire ar urma să demareze la mijlocul lunii octombrie. Astfel, conform estimărilor, păcura din rezerve ar fi suficientă pentru a asigura serviciile de termoficare până în luna noiembrie inclusiv. Totodată, cele 190 de mii de tone de păcură ce urmează a fi procurate ar fi suficiente pentru a putea furniza energia termică pe toată perioada rece a anului.

Din cauza crizei energetice și prețului mare la gazele naturale, autoritățile au anunțat că Termoelectrica va trece la păcură. Totodată, instituțiile publice urmează a fi conectate la sistemul centralizat de încălzire pentru a economisi resursele financiare.

Foto: MIDR

img22007230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!