ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia este deschisă să ajute Republica Moldova în atragerea investițiilor străine

12:12 | 27.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit astăzi, la Tokyo, cu președintele Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO), Nabuhiko Sasaki, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Părțile au abordat subiecte ce țin de evoluția relațiilor economice dintre cele două state și au analizat oportunitățile de extindere a activităților comerciale, subliniind importanța investițiilor strategice pentru creșterea economiei și crearea locurilor de muncă bine plătite. 

În discuții, șefa Executivului a apreciat asistența oferită țării noastre din partea Guvernului japonez, exprimând deschiderea autorităților de la Chișinău de a extinde cooperarea în domeniul investițional, în vederea modernizării țării noastre și dezvoltării unei economii de piață bazate pe valori comune, precum concurența liberă.

„Avem deja istorii de succes ale investițiilor japoneze pe piața Moldovei, însă ne dorim să explorăm la maxim potențialul de colaborare cu companiile nipone. Rămânem concentrați, în continuare, pe crearea unui mediu de afaceri predictibil, favorabil investițiilor și stabilirea contactelor reciproc avantajoase între asociațiile de business din țările noastre”, a subliniat Natalia Gavrilița.

De asemenea, oficialii au vorbit despre facilitarea importurilor de produse moldovenești pe piața niponă și posibilitatea acordării de către Republica Moldova a unui regim preferențial la importul produselor agro-alimentare cu potențial înalt pe piața niponă, în mod special al vinurilor.

La rândul său, Nabuhiko Sasaki a reiterat că JETRO este deschisă să ajute Moldova în realizarea obiectivului de creștere a numărului de investitori, menționând, în același timp că oficiul JETRO din România este gata să susțină viziunea Guvernului de la Chișinău și acțiunile întreprinse pentru dezvoltarea și atragerea investițiilor străine.

Părțile au discutat și despre criza energetică, ce are un impact puternic la nivel global – prețul la energie a atestat o creștere și în Japonia. În acest sens, a fost apreciat efortul Republicii Moldova de a diversifica resursele energetice, așa cum o face și partea niponă.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo, pentru a participa la funeraliile fostului premier, Shinzo Abe.

Foto: Guvern 

img22007253

img22007253

img22007253

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!