ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 1123 de cazuri de cancer mamar

15:12 | 04.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, incidența cancerului de sân, în anul 2021, a constituit 31,7 cazuri la 100 mii populație sau 1123 de cazuri, fiind unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer, plasându-se pe locul întâi și cauza principală de deces printre femei. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ în context marcării lunarului de conștientizare a cancerului mamar, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, lunarul este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare a populației privind importanța măsurilor de prevenire și depistare precoce a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și să-și amintească despre faptul că depistarea la timp a bolii crește rata de succes a vindecării.

În anul curent, genericul evenimentului este ”Ne ridicăm împreună” pentru a ne asigura că fiecare femeie are acces la servicii de calitate și susținere corespunzătoare pentru prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire.

Conform specialiștilor, există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân (istoric familial și factori genetici, vârstă, istoricul menstrual și reproductiv, anumite modificări ale genomului, terapia de substituție hormonală combinată). Printre factorii condiționați de stilul de viață, specialiștii menționează: consumul de alcool, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, obezitatea, consumul de tutun, radiațiile.

Medicii reiterează că în cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător, rata de supraviețuire după cancer mamar este de 99%.

Foto simbol

img22007425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!