ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 200 mii de persoane s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md

16:16 | 20.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Circa 200 mii de persoane s-au înregistrat pe platforma online compensatii.gov.md. Prin intermediul acesteia vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică a cetățenilor și achitate compensațiile pentru facturile la energie, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, 145 244 de cereri au fost deja depuse și expediate spre procesare.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul www.compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Este recomandată înregistrarea în sistem până la data de 15 noiembrie. La începutul lunii noiembrie, Guvernul urmează să aprobe tarife diferențiate pentru consumul de resurse energetice.

Pentru a ajuta persoanele să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică” a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, pot apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

În perioada rece a anului, din Fondul de vulnerabilitate energetică urmează a fi alocați circa cinci miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor.

Platforma online compensatii.gov.md a fost lansată pe 12 octombrie curent.

img22007901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!