ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un tablou din 1948 cu Glebus Sainciuc a fost restaurat la București

13:37 | 26.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. „Portretul tânărului Glebus Sainciuc” (1948, ulei pe pânză), realizat de soția regretatului artist plastic, pictorița Valentina Rusu Ciobanu, a fost restaurat recent la București și va ajunge în curând în colecția familiei Sainciuc, informează MOLDPRES.

Restaurarea a fost făcută de Horațiu Costin, iar costurile au fost acoperite prin contribuția a 12 donatori. Proiectul a fost coordonat de Asociația pentru cultură și arte ”Arbor” din București.

Solicitată de agenție, Victoria Nagy Vajda, președinele Asociației pentru cultură și arte ”Arbor”, a menționat că, în ultimii doi ani, organizația pe care o conduce a contribuit la restaurarea a trei lucrări semnate de pictorița Valentina Rusu Ciobanu: „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia”, „Autoportret” și „Bărbat în câmp” (1963).

Potrivit sursei citate, Valentina Rusu Ciobanu este una dintre cele mai importante figuri feminine ale picturii românești din R. Moldova, iar această inițiativă de restaurare a unuia dintre tablourile ei vine ca un gest firesc de recuperare și promovare a operei artistei. Pe 28 octombrie curent, ea ar fi împlinit 102 ani. ”Vreau să cred că recuperarea și restaurarea unei lucrări este cel mai frumos cadou din partea celor care îi admiră opera și îi recunosc valoarea artistică”, a mai spus Victoria Nagy Vajda!

Valentina Rusu Ciobanu s-a stins din viață la 1 noiembrie 2021, la vârsta de 101 ani.

img22008060

img22008060

img22008060

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!