ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Mihail Statnîi și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

19:21 | 03.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău a fost vernisată astăzi expoziția aniversară de pictură cu genericul ”Tradiție” a artistului plastic Mihail Statnîi. Evenimentul este prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a artistului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Mihail Statnîi a afirmat că aceasta este o expoziție retrospectivă și cuprinde 151 de lucrări realizate în anii 1985-2022. ”Mai multe lucrări din cadrul expoziției sunt legate de tradițiile și obiceiurile noastre, de sărbătorile de iarnă, de Crăciun, de Anul Nou cu Malanca, Căluțul, apoi  cu țesutul covoarelor moldovenești. În 2019 am fost la Veneția, unde am fost impresionat de Carnavalul de acolo și am o serie de lucrări la această temă”, a precizat autorul.

În debutul manifestării, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a menționat că Mihail Statnîi  este unul dintre artiștii-piloni ai culturii naționale, format într-o perioadă în care interferențele culturale erau orientate mai mult spre Est. ”Drept dovadă este școala pe care o parcurge Mihail Statnîi.  Este vorba de Școala de arte plastice ”I.Repin”, actualmente Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”,  de Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg. Este format în domeniul picturii de șevalet și în cel al istoriei și teoriei artei. Cred că această relație între teorie și artă este prezentată în demersul vizual al artistului. El îmbină armonios elementele tradiției naționale, îmbină armonios și se referă prin aplicarea citatelor din istoria artei, ne poartă pe diverse meridiane atât ale timpului, cât și ale spațiului geografic din Moldova, din casa părintească, din dorul de mamă, din formele și cultura națională ne poartă spre Veneția, spre renaștere și spre acele modele pe le întâlnim la Botticelli sau la alți autori. Este artistul căruia îi place călătoria în spațiu și culoare”, a mai spus Florina Breazu. Ea i-a înmânat omagiatului Diploma de merit și medalia ”Mihai Grecu” ale Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova pentru merite deosebite în artă și promovarea culturii naționale.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu  a subliniat că are mai multe compoziții care se bazează pe tradițiile populare, este plin de viață și muncește foarte mult, posedă un stil propriu, figurativ și pastelat.

Mihail Statnîi s-a născut pe 9 noiembrie 1942 în comuna Beleavințî (Ghilavăț), raionul Briceni. În1968 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” și în 1975 – Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg.  În 1976 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 2000- membru al Asociației  Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. În 2021 i s-a conferit titlul onorific Maestru în Arte. A avut expoziții personale în R. Moldova, România, Turcia SUA și în alte țări.

Expoziția va fi deschisă până la 20 noiembrie.

img22008346

img22008346

img22008346

img22008346

img22008346

img22008346

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!