ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este marcată Ziua Naţională a Tineretului

11:36 | 13.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, marcată astăzi, se desfășoară la Chișinău și în alte localități ale țării, transmite MOLDPRES.

„În a doua duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova sărbătorim Ziua Națională a Tineretului. Dumneavoastră, actualii elevi și studenți, tineri profesioniști, aveți forța, cunoștințele, energia pozitivă necesară de a construi un stat democratic, în care primează legea și domnește pacea și care îmbrățișează valorile general-umane și tinde să fie parte a marii familii europene ”, se spune într-un mesaj de felicitare, semnat de ministrul de resort, Anatolie Topală.

Potrivit oficialului, domeniul tineret este unul intersectorial, iar participarea tinerilor în toate sferele vieții este crucială pentru o societate bazată pe valori precum democrația, toleranța și prosperitatea. „Am deplina încredere în voi și apreciez mult potențialul vostru creativ și implicarea directă în promovarea valorilor naționale, general-umane și democratice. Văd viitorul Republicii Moldova cu voi încadrați aici, acasă, în învățământ, cercetare, sfera socială, sectorul de producție, agricultură, industrie, serviciul public. Țara are nevoie de voi. Țara sunteți voi”, a subliniat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.

Prezenţa tinerilor se face tot mai evidentă în spaţiul public al Republicii Moldova. Un rol activ îl au toate structurile de tineret din ţara noastră: Centrele de Tineret, Consiliile Locale ale Tinerilor, lucrătorii de tineret, specialiștii de tineret din autoritățile administrației publice locale care contribuie la crearea unui mediu adecvat realizării vieții personale și profesionale a fiecărui tânăr, inclusiv pentru sprijinirea echitabilă a celor din grupurile cu posibilități reduse.

În prezent, în lume există peste 1,8 miliarde de tineri cu vârsta între 10 şi 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta între 6 şi 14 ani nu au cunoştinţele de bază privind cititul şi matematica, în pofida faptului că majoritatea sunt şcolarizaţi. Această criză globală de însuşire a cunoştinţelor împiedică puternic realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2015 şi stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Foto simbol

img22008614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!