ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova, în ultimii zece ani numărul bolnavilor cu diabet s-a dublat

10:17 | 14.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. În ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul de cazuri de diabet s-a dublat. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale a diabetului, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în anul curent, Ziua mondială a diabetului se va desfășura cu genericul „Educați azi pentru a proteja ziua de mâine”. Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului.

Astăzi, dar și în următoarele zile, specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale ANSP în colaborare cu instituțiile medicale locale, vor desfășura activități de screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă), acțiuni de mobilizare a comunității pentru promovarea unui mod de viață sănătos.

Datele ANSP arată că în țara noastră cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolice este în jur de 47%. În ultimii ani, comparativ cu alte țări europene, în Moldova ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet a crescut considerabil.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și activă dacă își pot gestiona maladia.

Foto simbol

img22008628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!