ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Programul național ”Voucher Cultural”

14:37 | 17.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural în sumă de 1000 de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din țară. Programul național ”Voucher cultural” a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, de către Ministerul Culturii, în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că programul este pus în aplicare începând de astăzi. Acesta va fi disponibil în contul tinerilor care au împlinit 18 ani pe platforma www.mpay.gov.md.

Potrivit oficialului, voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă. Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul urmează să obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă, iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. ”În fiecare an, în R. Moldova ating majoratul peste 45 mii de tineri. Aceasta ar însemna că anual pentru voucherul cultural, va alocată o sumă de 45 milioane lei”, a precizat ministrul Sergiu Prodan.

În context, viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că programul este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie. ”Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar, în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay,” a precizat Iurie Țurcanu.

De asemenea, vicepremierul a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnând tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de Voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale. 

Programul Național „Voucher Cultural” plasează Republica Moldova în rândul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania. Beneficiarii pot folosi voucherul până la atingerea vârstei de 19 ani pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire.

Programul este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, și beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

img22008757

img22008757

img22008757

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!