ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul Oncologic va primi un aparat nou pentru tratament radiologic

18:13 | 21.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că pregătește procurarea unui nou aparat modern pentru tratament radiologic, primul fiind achiziționat în februarie curent, comunică MOLDPRES.

Noile aparate fac ca pacienții oncologici să beneficieze de tratament mai eficient, cu mai puține efecte secundare pentru organism. În prezent, în Departamentul Oncologie Radiologică, unde a fost instalat acceleratorul liniar la începutul acestui an, zilnic, fac ședințe de radioterapie circa 70 de pacienți.

Având în vedere că necesitățile de tratament radiologic sunt mult mai mari decât poate acoperi echipamentul, Ministerul Sănătății a anunțat că va procura încă un accelerator liniar. 

„Aparatul existent a fost procurat în 2019, de Guvernul Sandu, iar la începutul anului 2022 l-am instalat. Este însă insuficient, deoarece mulți pacienți sunt în așteptarea tratamentului. Noi, într-un timp-record, am identificat suma necesară pentru a procura și a aduce încă un aparat de acest fel. Costul unui accelerator liniar ajunge la circa 4 milioane de euro. Noi am găsit parteneri care au fost dispuși să ne ajute. Pentru noi, la minister, este foarte important să aducem serviciile medicale calitative, cât mai aproape de pacienți”, a spus ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Conform datelor Institutului Oncologic, cu ajutorul acceleratorului liniar achiziționat în acest an au fost tratate peste 700 de persoane, majoritatea cu tumori pe creier, în zona gâtului, glandelor mamare.

img22008854

img22008854

img22008854

img22008854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!