ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mașinile înmatriculate provizoriu în R. Moldova vor achita taxa de drum

08:59 | 01.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe în Republica Moldova vor avea reguli speciale de impunere cu taxa pentru folosirea drumurilor. Guvernul a aprobat în ședința de ieri avizul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă, transmite MOLDPRES.

Astfel, Codul fiscal va prevedea că obiect al impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova sunt autovehiculele înmatriculate permanent, temporar sau provizoriu pentru probe în Republica Moldova.

Totodată, Codul fiscal se va completa cu un articol nou care va stabili norme distincte privind perioada fiscală și cuantumul taxei pentru înmatricularea provizorie a autovehiculelor pentru probe. Conform proiectului, prima perioadă fiscală în acest caz va constitui 90 de zile din ziua achitării taxei.

În acest caz, taxa se va achita în mărime de 25% din cotele taxei stabilite conform anexei nr. 1 la Titlul IX (Taxele rutiere) din Codul fiscal. La expirarea termenului de 90 de zile, subiecții impunerii vor achita taxele conform art. 339 din Codul fiscal, pentru perioada rămasă din anul calendaristic respectiv.

Proiectul conține și completări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, care vor permite încheierea contractelor de asigurare cu perioade mai mici decât 12 luni pentru autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe, dar nu mai mici de 30 zile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!