ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noile tarife la energia electrică au fost publicate în Monitorul Oficial

10:21 | 02.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 2 decembrie, a publicat decizia Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune. Noile prețuri vor fi aplicate cu începere de astăzi, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către ÎCS „Premier Energy” SRL, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali: 524 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 538 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 541 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV); 555 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV); 591 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate: 461 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 475 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 495 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV); 560 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

„Luând în considerare ponderea energiei electrice de import în cantitatea totală de energie electrică furnizată de către cei doi furnizori și evoluția prețurilor aferente acestei energii, se atestă un impact mai redus asupra prețurilor finale de furnizare a energiei electrice de către SA „Furnizarea energiei electrice Nord” în comparație cu ÎCS „Premier Energy” SRL”, indică ANRE.

Motivele care au generat necesitatea ajustării prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au ţinut în special de criza energetică din regiune.

Sursa: monitorul.gov.md

img22009229

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!