ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe categorii de persoane vor plăti pentru asigurarea medicală ca și în anul 2022

14:04 | 02.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Prima de asigurare medicală obligatorie sub formă procentuală din salariu și din alte recompense, care se reține de la persoanele angajate, nu se modifică și va fi menținută la nivel de 9%. Declaraţia a fost făcută astăzi, într-o conferinţă de presă, de Ion Dodon, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), susţinută în contextul faptului că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă urmează să se scumpească până la 12 636 de lei (circa 631 de euro) în anul 2023, transmite MOLDPRES.

De asemenea, mai multe categorii de persoane nu vor achita primă de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul viitor, fiind asigurați de Guvern. Este vorba de: copiii de până la 18 ani, elevii, studenții, pensionarii, persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii, gravidele, parturientele și lăuzele, șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă, părinții, inclusiv cei adoptivi, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social, beneficiarii de protecție internațională incluși într-un program de integrare, în perioada desfășurării acestuia, donatorii de organe în viață, veteranii de război, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl, pensionarii care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației naționale, dar beneficiază de pensie din partea altui stat, dacă nu sunt încadrați în câmpul muncii.

Potrivit şefului CNAM, persoanele obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primei de asigurare în sumă fixă, ca și în anul 2022, vor fi obligate să achite prima de asigurare până la data de 31 martie 2023. În acest caz, mărimea primei în sumă fixă va rămâne neschimbată și va fi exact ca anul trecut.

„Modul de calculare a primei fixe de asigurare obligatorie de asistență medicală este stabilit prin legislaţie, conform căreia, cuantumul primei de asigurare în sumă fixă ar trebui să constituie 12636 lei (11 700,0 lei (salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul 2023) x 12 (luni) x 9,0%). Totuși, ținând cont de anumiți factori obiectivi pentru anul 2023 se vor menține facilitățile menționate mai sus pentru toate persoanele care vor achita prima de asigurare în termenul stabilit de lege, până pe 31 martie 2023”, a explicat Ion Dodon.

Preţurile nominalizate au fost stabilite la 1 decembrie 2022, de către Consiliul de Administrație al CNAM, care a examinat și aprobat proiectul Legii fondurilor pentru prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru anul viitor. Conform CNAM, 97,2% din numărul total al persoanelor obligate să achite primă în sumă fixă își respectă obligația și au achitat prima în termenul legal de până la 31 martie 2022. Ei vor achita astfel prima cu facilități, cuantumul acesteia rămânând neschimbat și variind de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

img22009245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!