ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Târgul Național al Covorului a ajuns la a IX-a ediție

16:01 | 14.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova, organizează sâmbătă, 17 decembrie 2022, ora 11:00, Târgul Național al Covorului „Covorul dorului”, ediția a IX-a. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, Târgul Național al Covorului este dedicat uneia dintre cele mai importante creații a artei populare – Covorul, în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Covoarele din spațiul nostru cultural au un specific ornamental și cromatic inconfundabil, încadrându-se în decorul interior într-un mod propriu poporului nostru. 

Târgul Național al Covorului are scopul de a readuce în atenția cetățenilor covoare și scoarțe vechi – un tezaur deosebit de valoros ce se păstrează în colecțiile muzeelor din Republica Moldova. Preocuparea pentru acest meșteșug artistic este dublată de efortul etnografilor, muzeografilor de a prezenta publicului varietatea covoarelor și stilul propriu inconfundabil al acestor țesături. Astfel, în cadrul evenimentului va avea loc vernisajul Expoziției „Salvgardarea scoarțelor valoroase: restaurare și replicare”, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Expoziția conține o serie de covoare vechi din colecția Muzeului, restaurate în ultimii ani, precum și replicile confecționate în cadrul Complexului de Meșteșuguri „Arta Rustică” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei.

La Târg vor participa meșteri populari care creează obiecte meșteșugărești de diferite genuri, evidențiind astfel originalitatea și creativitatea românilor și adeziunea pentru valorile strămoșești. Vizitatorii se vor delecta cu un program muzical, prezentat de Suzana Popescu, Tudor Ungureanu, Ansamblul „Ștefan Vodă” și cetele de colindători: „Moștenitorii” de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău, „Dumbrava verde” din Strășeni, „Mocănașii” din satul Slobozia Mare, Cahul, „Haiducii” din Rezina, „Baștina” din Fălești etc.

Prima ediție a Târgului Național al Covorului a avut loc în 2014.

img22009613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!