ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bruxelles se desfășoară ultimul summit al liderilor europeni din acest an

09:36 | 15.12.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 15 dec. /MOLDPRES/. Consecințele războiului din Ucraina și relațiile UE cu SUA vor fi discutate joi  de către liderii din Uniunea Europeană la Bruxelles pentru ultimul summit programat din acest an, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Un ajutor militar şi financiar suplimentar pentru Ucraina, în contextul în care invazia rusă este în a zecea lună va fi discutat de șefii de stat și de guverne, iar lor li se va alătura şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin legătură video, la începutul reuniunii.

La summit ar urma să abordeze implicaţiile mai ample ale războiului, inclusiv sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, inflaţia record şi o potenţială plafonare a preţului la gaz pentru a contracara preţurile ridicate la energie.

Consecințele unui recent program de subvenţii al SUA în valoare de câteva miliarde de dolari vor fi de asemenea pe agenda Consiliului European de joi, care se desfăşoară într-un context geopolitic şi economic în schimbare rapidă.

Ursula von der Leyen, peședintele Comisiei Europene, a cerut reguli mai flexibile în privinţa ajutorului de stat şi un nou fond pentru a subvenţiona tehnologiile verzi produse în UE pentru a contracara Actul de Reducere a Inflaţiei (IRA) din SUA, în valoare de 346 miliarde de euro (369 miliarde de dolari).

Printr-o decizie a summitului ar putea de asemenea să ofere Bosniei-Herţegovina statutul de candidat oficial la aderare, după o decizie similară pentru Ucraina şi Republica Moldova în iunie.

Necesitatea dezvoltării capacităţilor de apărare ale UE ar urma de asemenea să fie discutate.

Disputa dintre ţările din UE cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este un alt posibil subiect de pe o agendă extrem de încărcată.

Foto simbol

img22009630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!