ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova se va retrage din Protocolul de mediu Göteborg

12:52 | 20.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova se retrage din grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Göteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (Grupul EECCA), a anunţat ieri Ministerul Mediului, transmite MOLDPRES.

„Republica Moldova împreună cu Ucraina, Georgia, fiind țări candidate la UE, și-au asumat angajamente care să promoveze prioritățile Uniunii Europene în domeniul mediului, or, multe din acestea vin în contradicție cu cele ale grupului care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Göteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală”, explică instituţia.

De asemenea, decizia ţării noastre a fost luată şi deoarece Ucraina, Republica Moldova, Georgia ar putea pune bazele unui nou grup regional de coordonare, cu viziuni mai apropiate de politicele Uniunii Europene în domeniul mediului sau pot deveni membre ale grupului regional al Europei de Vest etc.

Totodată, una din cauzele retragerii constă în faptul că Grupul EECCA poartă un caracter informal de coordonare în cadrul UNECE (Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite).

„Protocolul de la Göteborg” a fost aprobat de Consiliul European  în numele UE în iunie 2003. Acesta a fost transpus în legislația UE în principal prin directive privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanţi provenind de la instalaţii de ardere de dimensiuni mari.

Foto simbol

img22009763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!