ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua naţională a actorului

07:58 | 27.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Oamenii de teatru din Republica Moldova marchează astăzi Ziua națională a actorului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), Alexandru Grecu, a menționat că în această zi exprimă recunoștință actorilor, regizorilor, scenografilor, precum și tuturor celor care produc teatru de calitate.

”Ei sunt adevărați eroi, niște iluminiști. Oamenii de teatru mai au o misiune - de a schimba mentalitatea, de a face lumea mai bună, de a o apropia de valorile spirituale, democratice și europene. De fapt, teatrele din R. Moldova se află mereu pe baricade - nu pe cele din stradă, firește. Ele sunt mereu în avangardă, în căutare de a-și îmbogăți repertoriul cu piese noi, axate pe actualitate, pe un patriotism adevărat. Cu această ocazie, felicit toți actorii, regizorii, scenografii și lucrătorii de scenă pentru poziția lor civică și rezistența de care dau dovadă în condițiile în care sunt remunerați mai modest decât angajații din alte domenii de activitate. Vă urez noi realizări artistice, multe bucurii, sănătate, putere și dragostea de a vă consacra în continuare creației scenice. Să aveți parte de cât mai multe aplauze, flori și cronici pozitive, a mai spus Alexandru Grecu.

Potrivit președintelui UNITEM, ideea de a marca Ziua actorului are o istorie veche şi interesantă. Astfel, în anul 1816 a fost prezentată şi interpretată de actorii români pe scena Teatrului din Iaşi pentru prima dată în limba română o piesă în prelucrarea scriitorului Gheorghe Asachi. Mai târziu, în 1836 în acelaşi oraş a fost înfiinţată prima şcoală de arte dramatice, iar în anul 1849 s-a deschis Teatrul Naţional la Iaşi. De atunci a devenit o tradiţie, ca la 27 decembrie în arealul românesc să fie marcată Ziua actorului. În R. Moldova această zi este sărbătorită din 1994 şi marcată de către oamenii de creaţie, UNITEM, în instituţiile de învăţământ specializate, în casele de cultură și în teatre.

În R. Moldova funcționează 16 teatre finanțate de la bugetul central și cel local și peste 10 instituții teatrale private. În prezent, Uniunea Teatrală din Moldova numără circa 500 de membri.

img22009949

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!