ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023 pacienții vor avea acces sporit la servicii medicale diagnostice de înaltă performanță

11:36 | 05.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Conducerea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat astăzi că a procurat mai multe servicii medicale diagnostice de înaltă performanță (SIP) pentru anul 2023, comunică MOLDPRES.

Printre serviciile ce vor deveni mai accesibile se numără: tomografia computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, investigații de laborator, medicină nucleară, imagistică medicală, ecocardiografie, investigații de radiodiagnostic, coronarografie. Astfel, aceste servicii de înaltă performanță au fost procurate în premieră per programe, și nu per sume totale, cum era până în prezent. În acest scop, au fost create 20 de programe ce corespund serviciilor din anexa nr. 5 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM).

De asemenea CNAM, reamintește că începând din 1 ianuarie 2023, contractarea și evidența serviciilor medicale de înaltă performanță este efectuată doar prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale” (SIRSM). Persoanele asigurate pot face programare în regim online la serviciile medicale de înaltă performanţă prin SIRSM, accesând linkul https://sirsm.cnam.gov.md/sirsm/online. În sistemul informațional, programările pot fi efectuate pentru o perioadă de până la trei luni.

Pentru prestarea SIP în anul curent, CNAM a încheiat contracte cu 34 de prestatori publici și 31 de prestatori privați, iar valoarea totală a contractelor este de cca 255 de milioane 212 mii de lei (circa 1,3 mln de euro). Cel mai mare prestator de SIP este Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Valoarea contractului semnat cu această instituție este de 90,8 mln de lei, cu aproximativ 21 mln mai mult față de suma contractuală de la începutul anului trecut. Cu Institutul Oncologic valoarea contractului pentru SIP este de 14,6 mln de lei, în creștere cu peste 1,26 mln față de suma contractuală de la începutul anului 2022.

img23000065

img23000065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!