ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până la finele anului, în Republica Moldova vor fi construite patru heliporturi

14:45 | 26.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Până la finele anului curent, în Republica Moldova vor fi construite patru heliporturi destinate elicopterelor medicale, comunică MOLDPRES.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menționat pentru Agenție, că cele patru heliporturi vor fi asigurate și cu căile de acces necesare. Primul heliport va fi construit pe strada Nicolae Testemițanu 29, din capitală, la Spitalul Clinic Municipal „Timofei Moșneaga”. Cel de-al doilea va fi la Institutul Mamei și Copilului. Câte o pistă va fi construită și lângă spitalele municipale din Bălți și Cahul. Acestea vor facilita accesul echipajelor aeromedicale către pacienții cu urgențe medicale.

Conform sursei citate, banii pentru construcția celor patru heliporturi sunt prevăzuți din bugetul proiectului „Zona de cooperare transfrontalieră România - Republica Moldova, o zonă mai sigură pentru îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare”. În bugetul de stat sunt prevăzute aproximativ 4 milioane 283 mii de lei pentru construcția pistelor.

Conform proiectului, cele patru heliporturi urmează să fie date în exploatare în septembrie 2023.

Pe cele patru piste vor putea ateriza echipajele SMURD. Proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale. De la lansare și până în prezent, echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare, efectuând până în prezent peste 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 122 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.

Foto: IGSU 

img23000615

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!