ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un tânăr sportiv din Ialoveni vrea să dezvolte powerliftingul în R. Moldova

10:29 | 01.02.2023 Categorie: Sport

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Nicolae Colţa este un tânăr din oraşul Ialoveni, care are un plan pe care vrea să-l vadă pus pe roate în ceea ce ţine de promovarea unui sport încă în devenire în ţara noastră – powerlifting.

Solicitat de MOLDPRES, tânărul s-a prezentat drept „un sportiv de performanţă la powerlifting, multiplu campion la turnee europene și mondiale, care are scopul să devină antrenor internaţional”.

„Practic acest sport de zece ani, iar visul meu a fost de a concura la un campionat mondial din SUA şi a vedea visul american”, spune Nicolae Colţa. 

Powerliftingul este un sport în care se încearcă ridicarea unei greutăți maxime în trei stiluri diferite, respectiv genuflexiuni, împins din culcat și îndreptări. Sportivii beneficiază de trei încercări în fiecare stil de ridicare. Competiția se desfășoară în general pe categorii de vârstă și greutate și este câștigată de sportivul care obține cumulat cel mai mare total, în calcularea totalului fiind luată în considerare doar repetarea maximală pentru fiecare tip de ridicare, similar cu sportul haltere.

Întrebat de ce a pledat anume pentru acest sport, Nicolae Colţa are o explicaţie care ar putea motiva mai mulţi tineri. „Am ales acest sport pentru că, fiind adolescent, la vârsta de 14-15 ani, nu eram mulțumit de condiția fizică a corpului meu şi dorind să adaug masă musculară, am ales sala de forță. După asta, un prieten, care era deja campion la turnee naționale, a văzut în mine perspective şi mi-a propus să mă pregătesc pentru a participa la competiții. Mai apoi am realizat că este ceva de suflet pentru mine”, explică sportivul.

Ca şi oricare începător în sport care trebuie ajutat, Nicolae Colţa n-a fost o excepţie şi a avut nevoie de susţinere. „Cel mai mult m-au susţinut părinţii, alte persoane apropiate. Vreau să menţionez că în anul 2022, la participarea în Campionatul mondial din Statele Unite ale Americii, care s-a desfășurat în orașul Orlando-Florida, au contribuit Consiliul local Ialoveni, precum şi două asociaţii de profil, Transfreight K1 și Express Shop”, a relevat sursa citată. 

Deşi are succese semnificative în Powerlifting, Nicolae Colţa estimează perspectivele acestui sport în Republica Moldova ca fiind „foarte slabe”.

„Perspectivele acestui sport în ţara noastră sunt foarte slabe, deoarece nu este sport olimpic și mereu este situat cu dispreț, mai ales de cei care nu au nici o tangenţă cu sportul. În general, la noi sportul nu este destul de apreciat, iar ca să fie auziți, sportivii trebuie să strige la cer cu disperare. Cunosc cazuri când sportivii trebuiau să plece la campionate europene și nu se găseau bani. Or, pe ultima sută de metri se găseau sponsori sau fiecare contribuia cu ce poate”, constată sportivul din Ialoveni. 

Totuşi, tânărul susţine ferm că este vorba de un sport frumos, un sport care motivează, elimină frici şi complexe, îndemnând adolescenţii nehotărâţi să-l practice. 

Nicolae Colţa s-a născut la 27 noiembrie 1995, în oraşul Ialoveni. A absolvit liceul „Andrei Vartic” din localitate, iar în prezent face studii online la Federaţia SUA de Powerlifting, pentru a obţine licenţa de antrenor internaţional. Anul 2022 a fost cel mai prosper pentru cariera de sportiv al tânărului, când a reuşit să aducă şapte medalii pentru Republica Moldova – trei de aur, trei de argint și una de bronz.

Cor. MOLDPRES: Lilia Grubîi

img23000777

img23000777

img23000777

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!