ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări

08:45 | 03.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de state ale lumii, iar sectorul vitivinicol deține o pondere de 3 la sută din Produsul Intern Brut al țării și 8 la sută din valoarea exporturilor. Cifrele au fost prezentate la Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, organizată la Chișinău, transmite MOLDPRES. 

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a declarat că domeniul vitivinicol este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, care duce faima țării noastre în cele peste 70 de state în care sunt exportate produsele vitivinicole moldovenești. Potrivit lui Harea, în sectorul vitivinicol sunt angajați circa 150 mii de persoane, sau circa 27 la sută din populația rurală.  

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a afirmat că ramura vinificației este una dintre cele mai importante din Republica Moldova, iar procesul de dezvoltare este avansat, având potențial de creștere. „Dovada este că au crescut sumele de vânzare, precum și ponderea în PIB-ul țării. Dacă în faza inițială exportam masiv vin în vrac la prețuri reduse, astăzi, volumele exportate de vin în vrac este în scădere și livrăm mult mai mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate. Anume vinul de calitate îmbuteliat ne-a dus faima peste tot. Astăzi am reușit să ajungem la un preț de 1,7 dolari per litru, de la 38 de cenți, cât era anterior. Este o creștere fenomenală pe o piața ocupată de țări consacrate producerii vinurilor de calitate. În prezent, sectorul vinicol constituie 3% din PIB-ul național și 8 la sută din totalul de exporturi”, a spus Vladimir Bolea. 

Totodată, ministrul Agriculturii a mai anunțat că, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului vor elabora un proiect amplu de înregistrare, iar producătorii de struguri care dețin soiuri tehnice, sunt îndemnați să finalizeze procesul de intabulare. „Parcelele viticole trebuie să fie înregistrate în Registrul vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole”, a menționat ministrul.

La evenimentul organizat atât în format online, cât și offline, au participat peste 150 de persoane. Acestea au reprezentat țări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina) și din Uniunea Europeană, inclusiv Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Spania.

Participanții la conferință au discutat despre provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol, iar experții în domeniu au împărtășit rezultatele cercetărilor la zi și au informat despre noile tendințe și cerințe ale pieței.

Conferința Sectorială Vitivinicolă a fost organizată de CCI în cadrul Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” (EU4BCC) al Eurochambres, finanțat de către Uniunea Europeană.

Foto: CCI

img23000858

img23000858

img23000858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!