ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Veaceslav Ignatenco și-a expus lucrările la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău

08:11 | 05.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul de Istorie a capitalei a fost vernisată zilele trecute expoziția de pictură „Chișinăul nevăzut” a artistului plastic Veaceslav Ignatenco. Evenimentul este organizat sub egida Direcției generale cultură și patrimoniu a Consiliului Municipal, în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul muzeului a menționat că expoziția cuprinde 24 de lucrări.

”Veaceslav a dedicat Chișinăului o bună parte a creației sale, realizând preponderent reprezentări ale orașului vechi. Lucrările autorului, realizate pe parcursul ultimilor două decenii – fie cu titlurile simbolistice „Oraș-biserică” (2008), „Oraș-cetate” (2008) sau „Oraș-catedrală” (2008), fie cele cu genericul „Biserica Măzărache” (2014, 2017) – fac parte din seria de picturi cu reprezentarea edificiilor patrimoniale ale Chișinăului – simboluri ale credinței și spiritualității capitalei”, a precizat Valeria Suruceanu.

Potrivit sursei citate, variată atât ca tip de structurare compozițională, cât și ca tehnică sau manieră de realizare, creația artistică a lui Veaceslav Ignatenco impresionează prin gama extinsă, delicată de culori. Mai picturale sau mai decorative, cu caracter de studiu plein-air sau unul monumental, peisajele artistului impresionează prin eleganța cadrului ecleziastic și prin ambianța variată și pitorească, relevată în lucrări.

Veaceslav Ignatenco s-a născut în 1954 în Peredelka (Karpovka), regiunea Gomel, Republica Belarus. În 1983 a absolvit Academia de Arte Plastice din Minsk. În același an s-a stabilit la Chișinău. Începând cu 1984 a participat la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziția „Chișinăul nevăzut” poate fi vizitată până la 21 februarie.

img23000894

img23000894

img23000894

img23000894

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!