ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatorii moldoveni au ajuns în Turcia

09:39 | 08.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. În dimineața zilei de astăzi echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei, însă mai au de parcurs 950 km până în orașele cele mai afectate de seisme, relatează MOLDPRES.

Potrivit IGSU, la hotarul Turciei angajații IGSU au avut prima conexiune cu ofițerii de legătură ai Agenției turce pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD) și reprezentanții poliției și poliției de frontieră. Aceștia au comunicat despre misiune și importanța acordării suportului în zona afectată de dezastru. Responsabilii AFAD i-au direcționat pe salvatorii moldoveni în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde ei urmează să ajungă deseară.

Potrivit responsabililor turci, această regiune este una dintre cele mai afectate de seism. Pentru a ajunge la destinație, angajații IGSU mai trebuie să parcurgă 950 km, însă deplasarea acestora este îngreunată de condițiile meteo nefavorabile - ninsori abundente. Estimativ, specialiștii noștri vor ajunge în zona afectată către ora 19:00.

Odată ajunși, salvatorii vor forma două sectoare de lucru. Primul va prelua instalarea unei tabere de câmp complet operațională, iar al doilea sector va merge în misiuni de cercetare, căutare a sinistraților și efectuare a lucrărilor de asigurare.

Echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană, formată din 55 de angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și doi câini de căutare-salvare a pornit în misiune internațională în Turcia în seara zilei de 6 februarie. Salvatorii moldoveni urmează să activeze în zona afectată de seism cel puțin șapte zile.

La începutul săptămânii curente mai multe cutremure au afectat grav Turcia și Siria, autoritățile de la Ankara au anunțat că până în prezent dezastrul a ucis peste 8000 de persoane.

Foto: IGSU

img23000998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!