ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a apărut o carte despre actrița și regizoarea Nelly Cozaru

18:20 | 13.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Rebeliunea. Nelly Cozaru” despre actrița și regizoarea cu același nume, profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Maestru în Artă, a apărut la o editură din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Nelly Cozaru a menționat că volumul are 256 de pagini și a apărut cu contribuția financiară a Ministerului Culturii. ”Grație sprijinului prietenesc al Editurii ”Arc” și cel al omului de litere Mircea V. Ciobanu, am profitat de acest spațiu luminos al cărții ca să-mi ordonez „rebeliunile", de fapt, trăirile mele sufletești de-o viață. Cu aceeași deschidere și sinceritate vă invit cordial să fiți printre primii cititori ai volumului”, a precizat protagonista lucrării.

Volumul cuprinde cronici și interviuri cu și despre Nelly Cozaru semnate de Alexandru Corduneanu, Vera Mereuță, Mircea V. Ciobanu, Petru Hadârcă, Iosif Shats, Mircea Surdu, Dumitru Crudu, Ghenadie Nicu, Irina Nechit, Tatiana Corai ș.a.

În prefața cărții, scriitorul Mircea V. Ciobanu subliniază, între altele, că volumul ”Rebeliunea. Nelly Cozaru” prezintă viața unei artiste neordinare.  A unei personalități care dă culoare și substanță vieții noastre teatrale. ”Un ghem de energie, o centrală nucleară, o fire mereu neîmpăcată și acaparatoare. Când le aduni pe toate și când le proiectezi în avanscena luminată de sofite, îți dai seama dintr-odată că e poate cel mai firesc fenomen, privit prin prisma meseriei. Dar acum altfel? Cum să faci o sală să râdă, să plângă, să trăiască emoții mai tari decât media obișnuită a cotidianului că d-aia am venit la teatru!), dacă tu însuți (Artistul), nu ai putea să arzi fără rest pe scândura scenei ca pe rugul unui eșafod medieval?”, a constatat Mircea V. Ciobanu.

Cartea a fost lansată zilele acestea la Teatrul ”Geneza Art”, unde practic a avut loc un spectacol cu protagonista manifestării, în debutul acesteia fiind prezentat un interviu realizat de regizoarea Daniela Burlaca.

Nelly Cozaru s-a născut la 28 iulie 1962 în satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă. În 1985, a absolvit Institutul de Artă Teatrală ”B.V. Șciukin” în cadrul Teatrului ”E.B. Vahtangov”. A fost actriță la Teatrul ”Luceafărul”, Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, iar în prezent este  profesoară la Catedra Arta Actorului la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A jucat mai multe roluri în teatru și film. În 2004, i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”. A fost distinsă cu numeroase premii.

img23001151

img23001151

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!