ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru acest sfârşit de săptămână este anunţat Cod Galben de vânt

15:16 | 17.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru mâine, 18 februarie, Cod Galben de intensificări ale vântului, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, pe arii extinse, predominant în regiunea de nord a ţării, se prevăd intensificări ale vântului vestic, în rafale de până la 16-21 metri pe secundă. 

În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sunt copaci uscați sau fire electrice.

În caz de Cod galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Conform meteorologilor, în acest sfârşit de săptămână, în ţară se aşteaptă până la 15 grade Celsius.

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit pe 15 februarie Întâmpinarea Domnului, numită în popor și Stretenia (după numele vechi slavon). Superstițiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, multe dintre ele făcând referire la vremea ce urmează, însemnând în general că iarna se trece. Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare. În ziua Streteniei se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.

Foto simbol

img23001301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!