ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți ai Comisiei de la Veneția au discutat cu CSP despre evaluarea judecătorilor și procurorilor

15:49 | 24.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Membrii-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în comun cu Procuratura Generală, au participat astăzi la un dialog, în format on-line, cu experții raportori ai Comisiei de la Veneția, comunică MOLDPRES.

Potrivit consiliului sus-numit, discuțiile au avut loc în contextul solicitării Ministerului Justiției către Comisia europeană pentru democrație prin drept de a formula o opinie asupra proiectului de lege cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor (vetting).

Reprezentanții CSP Constantin Șușu, Inga Furtună, Eduard Varzar și Andrei Roșca și-au expus viziunile pe marginea proiectului de lege și au convenit cu experții că toate aspectele examinate vor fi reunite într-un document scris, care va fi transmis Comisiei de la Veneția.

Experții au adresat întrebări și solicitat comentarii privind aspectele sensibile din conținutul acestui proiect de lege, iar în referințele formulate, reprezentanții sistemului Procuraturii au clarificat mai multe elemente din poziția instituțională, precum și au notat că, de principiu, corpul de procurori nu se opune acestui exercițiu de evaluare, însă este necesară reglementarea clară, precisă și conformă principiilor constituționale și  standardelor europene de specialitate privind competențele organismelor de evaluare, dar și cele referitoare la garanțiile subiecților evaluării.

Foto: CSP

img23001537

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!