ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare

07:08 | 27.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși au intrat de astăzi în Postul Mare, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ale anului și care îi pregătește pe oameni de Sfintele Paști, sărbătorit anul acesta pe 16 aprilie, informează MOLDPRES.

Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mai mânca lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor. În cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii, față de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți.

Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

Odată cu începerea Postului Mare, prețurile la produsele de post au început să crească, în mod special la ciuperci. Datorită proteinelor pe care le conțin, se consideră că acestea pot înlocui carnea. De asemenea, sunt solicitate fasolea, mazărea și zarzavaturile.

În 2024, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai, în 2025 – la 20 aprilie și în 2026 –  la 12 aprilie.

img23001566

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!