ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul ”Crizantema de Argint” și-a desemnat câștigătorii

07:13 | 27.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului-concurs internațional de interpretare și creație a romanței „Crizantema de Argint”, care a avut loc în perioada 22-24 februarie, s-a încheiat cu Gala Laureaților, informează MOLDPRES.

Festivalul se organizează în scopul valorificării și revitalizării romanței ca gen muzical, sprijinirea interpreților și creatorilor de romanță, popularizării creațiilor de gen, semnate de autorii contemporani.

În cadrul Festivalului, Secțiunea Creație a fost susținută de către Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijor Petre Neamțu, iar Secțiunea Interpretare - de către Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijor Ion Dascăl.

Organizatori au oferit premii bănești, mențiuni, premii speciale și diplome de participare. Premiul Mare a constituit 15 mii de lei. La Secțiunea interpretare: premiul I – 10 mii de lei, premiul II – șapte mii de lei, premiul III – cinci mii de lei. La Secțiunea de creație, au fost acordate trei premii: premiul I – 10 mii lei, premiul II – 7000 lei și premiul III – 5000 lei.

Astfel, în posesia Marelui Premiu Premiu, la Secțiuna interpretare, a intrat Drăgălina Migalatiev. Premiul I la Secțiunea interpretare a fost obținut de Cristina Beldean, premiul II de Ionela Mirica Mardare, și premiul III de Valentino Donici. Cu premii speciale la această secțiune s-au ales Bela Andrași, Aurel Niamțu și Aurel Ignat. La secțiunea creație, juriul în frunte cu Alina Mavrodin Vasiliu a acordat următoarele premii: premiul I – lui Petre Marcel Vârlan pentru romanța ”Parfumul tău” și lui Stelian Coman pentru romanța ”Ai îmbătrânit, lume”. Camelia Florescu a luat premiul II pentru romanța ”Caruselul vieții”. De premiul III s-au învrednicit Liuba Procopii pentru romanța ”Trecutele iubiri” și Marcel Morărescu – pentru romanța ”Nu vreau, nu pot să-mbătrânesc”.

Festivalul-concurs de creație și interpretare a romanței „Crizantema de Argint” a fost lansat în 1992. În perioada 2013-2016 festivalul nu a avut loc, organizatorii fiind în căutarea mijloacelor financiare. Festivalul a fost reluat în 2017.

img23001567

img23001567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!