ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni al Guvernului și Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025

11:32 | 28.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Documentul de planificare a activității Executivului pe termen mediu - Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025 - a fost aprobat astăzi în ședința Cabinetului de miniștri, la inițiativa Cancelariei de Stat, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Documentul a fost elaborat pentru a operaționaliza prevederile Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Programului de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune” și angajamentelor internaționale, inclusiv Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Agenda de Asociere RM-UE 2021-2027, angajamentelor care derivă din statutul de țară candidată pentru aderare la UE și Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030. 

Printre obiectivele incluse în Planul național de dezvoltare se numără îmbunătățirea condițiilor de trai, crearea unui sistem de protecție socială solid și incluziv, asigurarea unei guvernări eficiente, incluzive și transparente, precum și edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și eficient. În total, Planul cuprinde 10 obiective generale și etapele necesare pentru realizarea acestora. Implementarea Planului național de dezvoltare va fi evaluată anual, prin intermediul indicatorilor de rezultat și impact setați pentru fiecare obiectiv specific.

Tot astăzi, a fost aprobat Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, care a fost elaborat în baza Planului național de dezvoltare. Documentul înglobează angajamente care vor contribui la realizarea a 26 de obiective cu impact asupra tuturor domeniilor de activitate a Executivului și 3 priorități ale anului 2023: dezvoltarea economică, securitatea statului, disciplină în instituții și ordine în țară.

Totodată, Planul de acțiuni conține angajamentele de transpunere a legislației UE, asumate în baza Acordului de Asociere RM – UE și Agendei de Asociere RM-UE pentru anii 2021-2027. Documentul stabilește acțiuni concrete, termene de realizare, indicatori de monitorizare și instituții responsabile. În total, sunt planificate spre realizare 656 de acțiuni.

Astfel, Planul de acțiuni este structurat în 16 capitole care corespund direcțiilor sectoriale prioritare, stabilite în baza prevederilor Programului de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”. Monitorizarea executării Planului de acțiuni al Executivului va fi realizată lunar de Cancelaria de Stat.

Foto: Guvern

img23001612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!