ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă

07:45 | 01.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Poziția Academiei de Științe a Moldovei /AȘM/ cu referire la limba română a rămas fermă și univocă: susținem inițiativa deputaților PAS de recunoaștere a adevărului științific, se menționează într-un comunicat de presă al Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa deputaților PAS din Parlamentul Republicii Moldova pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”, astfel fiind recunoscut adevărul științific.

”Readucerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea țării noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană. Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea acestui adevăr științific despre limba română”, se menționează în comunicat.

Astfel, poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat în Legislativ un proiect de lege pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale. Documentul prevede că în textul legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, să fie substituite cu „limba română”. Potrivit documentului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Anterior, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, cum este indicat în Declarația de Independență.

 

Foto simbol

img23001649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!