ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost lansată o campanie de donare de sânge

15:31 | 01.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. 54 de instituții medico-sanitare publice vor fi implicate în campania de donare voluntară de sânge și componente sanguine, lansată astăzi. Campania la care participă personalul medical este organizată de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) și se va desfășura pe tot parcursul lunii martie, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, primele prelevări de sânge au fost făcute astăzi la Spitalul Clinic Bălți, unde numai în anul trecut au fost folosite peste două mii de pungi de sânge și circa două mii de pungi de plasmă.

Conform sursei citate, pentru aprovizionarea instituțiilor medicale cu cantitățile necesare de produse sanguine, în scopul acordării asistenței hemotransfuzionale pacienților, este nevoie ca pe parcursul unui an să fie efectuate 70 mii de donări. Stocuri suficiente pot fi asigurate doar cu suportul donatorilor voluntari și sistematici.

Specialiștii susțin că doritorii pot dona o cantitate de 450 de ml de sânge, de patru – cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au de la 18 la 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.

Foto simbol

img23001674

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!