ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 40% din întreprinderi își propun să investească în echipamente, tehnologii și spații

15:54 | 02.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Peste 40% din întreprinderile din țară își propun să investească în echipamente, tehnologii și spații, iar 10% din agenți economici în crearea locurilor noi de muncă. Datele sunt incluse în Prognoza pieței muncii pentru anul curent din perspectiva angajatorilor și Barometrul oportunităților de angajare, elaborate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), transmite MOLDPRES.

Informația a fost prezentată în cadrul grupului de lucru „Dezvoltarea pieței muncii”, al Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, condus de președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.

Astfel, potrivit sondajului, 54% din respondenți au relatat că, în pofida crizelor din anul trecut, cererea pe piață a bunurilor, produselor sau serviciilor companiilor nu a suferit modificări, iar 65% din agenții economici susțin că situația va rămâne fără schimbări în acest an.

Totodată, numărul de angajați la momentul chestionării a constituit 595,6 mii de persoane, fiind cu circa 37 mii de persoane în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce denotă o descreștere continuă a forţei de muncă. Cei mai mulți angajați sunt în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul – 17,4%, administrația publică și apărare – 16,9%, industria prelucrătoare – 15%, urmată de sănătate și asistență socială – 10%. La fel, studiul arată că pe piața muncii se atestă o criză a forței de muncă, astfel încât în anul 2022 circa 10 mii de locuri vacante nu au putut fi ocupate.

Angajatorii au anunțat un deficit de muncitori pe mai multe dimensiuni: 37% indică lipsa de personal calificat cu experiență, iar 30% declară un număr redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat. De asemenea, 48% din angajatori au relatat că a fost nevoie de mai mult timp pentru a recruta personal sau nu l-au putut recruta.

Prognoza pieței muncii pentru anul curent a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării a 2 859 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, 74% fiind din sectorul privat, 19% din cel public, ponderea cea mai mare constituind angajatorii micro şi mici - 87%.

Foto: ANOFM

img23001722

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!