ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În primul weekend de primăvară se așteaptă vreme caldă ziua şi ger noaptea

15:15 | 03.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Meteorologii prognozează pentru acest sfârşit de săptămână soare, temperaturi generoase pe parcursul zilei, iar noaptea cu maxime negative, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 martie, în ţară se aşteaptă până la 15 grade Celsius, ziua, şi 6 grade de ger, noaptea.

Duminică, 5 martie, mercurul termometrelor va indica cu câteva grade mai puţin, încadrându-se între 5 și 10 grade Celsius. În perioada de referinţă, ploi nu se prevăd.

Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, în credința populară. Există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcţie de vreme. Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, va fi un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, atunci va fi un an bun. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura.

Babele de primăvară mai sunt cunoscute și sub numele de zilele Babei Dochia. Ori de câte ori serbăm Babele vom celebra, de fapt, trecerea de la iarnă la vară. Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiţia „babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul din cele mai importante în cultura naţională.

Foto simbol

img23001764

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!