ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 5700 de persoane au beneficiat anul trecut de intervenții chirurgicale cardiovasculare gratuite

10:04 | 10.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Aproximativ 5700 de persoane au beneficiat în anul trecut de intervenţii chirurgicale cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, peste 4000 sunt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 84 – operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale, iar peste 1600 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2022, din fondurile AOAM au fost direcţionate peste 294 de milioane de lei, cu 48 mln mai mult față de anul 2021.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 41 de mii de lei (aproximativ 2000 de euro) până la 206 mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi.

Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice (TAVI), efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”. Pentru aceste intervenții, din fondurile AOAM au fost alocate peste trei milioane de lei, costul mediu al unui caz tratat depășind 206 mii de lei.

Totodată, în 2022, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 156 de cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste operații au fost alocate aproape 2 mln 801 de mii de lei, inclusiv pentru consumabile.

În 2023, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare CNAM a preconizat suma de circa 373  mln de lei.

Foto simbol

img23001927

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!