ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În următorii zece ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii ha

10:31 | 14.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. În următorii zece ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 de mii de hectare, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Aceste prevederi se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.  

Pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.

Alte obiective ale documentului de politici publice se referă la plantarea fâșiilor riverane și celor de protecție agricolă, crearea a trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier și satisfacerea necesităților țării cu produse și servicii generate de păduri.

Ministerul Mediului va prezenta, până la 30 iunie 2028, raportul de evaluare intermediară privind implementarea Programului și până la 30 iunie 2033 - raportul de evaluare finală.

În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

Sursa: monitorul.gov.md

img23002020

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!